Lekker is dat he, wanneer zo’n project van je naald af lijkt te vliegen! De Merhaba Shawl is zo’n project! Zó fijn!

Het patroon is van Esther van Happy In Red (klik maar, ik wacht wel :)), en hij is echt super fijn! Gemaakt van de Scheepjes Softfun, Softfun Denim en Softfun Aquarel en lekker op een 4,5mm haaknaald.

Natuurlijk zou ik mezelf niet zijn geweest als ik het niet een paar keer verkeerd had gedaan. Ze schrijft ook duidelijk: “lees eerst het patroon door”, wat ik dus wel heb gelezen maar vervolgens gewoon heb genegeerd.. oeps.

Ik heb ergens een leesfout gemaakt en heb daardoor 3x opnieuw moeten opzetten, niet omdat ik niet kan tellen, maar gewoon omdat niet kan lezen ik iets half heb gelezen (ipv gewoon volledig) en daarmee ben gaan haken. Doe jezelf een plezier en lees gewoon wat er staat 😀

Even over blocken. Ik hou van agressief blocken. Mocht je niet weten wat blocken is: Nadat je een sjaal hebt gebreid of gehaakt is het een beetje een frummelig zooitje. Blocken (ofwel: natmaken en opspannen) is een martelmethode waarbij je het brei-/haaksel in vorm trekt. Een draad moet zijn nieuwe vorm als lusjes leren accepteren en dat doe je door het te fixeren door te blocken.

Als het wol is dan was ik het met de hand en block ik het door het zachtjes uit elkaar te trekken en de pins steeds verder uit elkaar te plaatsen, als het katoen is gaat het bij mij in de wasmachine. Katoen neemt meer vocht op en bij het uitwringen krijg ik er niet genoeg vocht uit. De wasmachine is daar wat beter in, en katoen kan toch in de was dus op zich is er geen probleem 🙂

Uiteindelijk is hij een paar dagen blijven liggen omdat ik de eindjes moest inweven (en ik heb dat voor de verandering eens niet meteen gedaan…), en al met al heb ik langer gewacht op het inweven dan dat ik over de hele sjaal heb gedaan. Ik ben er echt zo super blij mee!

Even wat notes:

Scheepjes Softfun: superzacht! ik heb het dus meerdere keren uit elkaar gehaald en je ziet er helemaal niets van. Ook niet van dichtbij, ook niet aan het garen zelf! Helemaal blij mee! Ik heb de randen van een donkerdere kleur gemaakt omdat ik niet genoeg van de eerste kleur (die is net iets lichter) had en ik moest natuurlijk meteen beginnen. Geen probleem verder, maar hij is iets donkerder dan het voorbeeld 🙂

Written by

lilirious

Breifanaat, haakgek, vezelverslaafd.. meer van dat soort dingen :)