Ondanks het zonnetje af en toe is het toch echt nog winter en is fietsen zonder wanten echt nog onaangenaam. Hoewel ik graag wanten draag, en hoewel ze vaak echt warm genoeg zijn, mogen ze soms toch echt net een beetje warmer. Als er sneeuw ligt bijvoorbeeld, dan vind ik het niet erg als de kids een extra warmte laagje hebben.

We gaan het even hebben over “thrummed mittens”. Ik blijf het een lastige vinden om te vertalen, dus even voor het gemak maar zo. Dit zijn wanten waar bolletjes lontwol in worden mee gebreid waardoor je van die hartjes krijgt aan de buitenkant.

Als je eenmaal door hebt hoe het werkt en hoe je het beste die “thrums” kunt maken, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Ik heb ze ook wel eens gebruikt voor sloffen en ik kan het je zeker aanbevelen!

Allereerst heb je ruwe wol nodig, breinaalden en garen. Het liefst werk je met garen dat iets ruwer is en niet superwash. De thrums zijn losse stukjes lontwol die je mee breit, en het werkt het beste als het een beetje in elkaar kan vilten. Het is natuurlijk wel mogelijk het met superwash garen te maken (en dat zal ik ook laten zien hieronder). Ik heb zelf 3-tråds strikkegarn gebruikt van Rauma.

Het patroon dat ik gebruik is Worlds Simplest Mittens van TinCanKnits. Het is een goed basispatroon voor wanten, het is gratis, er staan veel maten in en het is geschikt voor meerdere garens en diktes. Kies je maat, kies je garen en let’s go!

Voor de thrums kun je zelf kiezen wat je gebruikt. Het mag gekaarde wol zijn, het mag lontwol zijn, er mogen kleurtjes in zitten. Wat je wil, de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor deze post heb ik gekaarde Wensleydale mix gebruikt en voor het voorbeeldje hieronder heb ik lontwol gebruikt uit de winkel.

Voordat we beginnen nog even een foto van de binnenkant. De wanten die je maakt zien er van binnen heel wollig uit. Aan het begin zal het wat krap voelen, maar de thrums gaan van binnen aan elkaar vilten en ze gaan platter tegen het breiwerk aan liggen. Hoe meer je het gebruikt hoe meer het zal gaan vilten. Daarom is het handig om ook hier geen superwash lontwol te gebruiken zodat het tegen elkaar aan kan vilten.

Het voorbeeldje hier is gekleurde wolmix samen gehouden met (superwash) babywol voor peuter wanten.

De lontwol komt in een dikke lont dat heel erg in elkaar zit. Je kunt het niet zo gebruiken want behalve dat het te dik is, is het ook te compact.

Eerst trek je er stukken uit van ongeveer 8-10cm lengte, dan trek je er stroken uit die ongeveer even dik of iets dikker zijn dan het garen waar je mee werkt.

De punten van deze stroken vouw je naar het middelste stuk toe en je wrijft ze tussen je duim en wijsvinger in het midden tegen elkaar aan. Je ziet dat je aan de uiteindes nu lusjes hebt en in het midden een opgerold stukje dat ongeveer even dik is als het garen dat ik gebruik voor de wanten.

Het stukje dat je net hebt gemaakt vouw je dubbel en je legt het midden over je linkernaald tegen de steek die je gaat breien, dan brei je deze steek samen met de thrum zoals je dat normaal zou doen. Bij superwash garen zal het samenbreien met de thrum ervoor zorgen dat hij net wat beter geklemd blijft.

Meestal gaat de thrum netjes op je garen liggen, maar soms moet je hem even een beetje helpen. Het is natuurlijk mogelijk om een steek alleen met de thrum te breien, dat is vooral aan te raden als je een iets dikker garen gebruikt, en als je garen én je lontwol allebei niet superwash zijn.

Mijn voorbeeld hierboven is dun, superwash garen op een 3mm pen. Als ik de thrums zonder een extra steek zou gebruiken dan zouden ze niet stevig genoeg vast zitten.

Je kunt je thrums zo dik of zo dun maken als je wil, er zijn ook geen regels voor hoeveel thrums je in je wanten kunt doen. Helemaal niet als je de steken gewoon mee breit. Het enige waar je op zou kunnen letten is dat je nog wel je hand er in kunt steken, want hoe meer thrums, hoe dikker de “voering”.

De mogelijkheden zijn eindeloos.. denk aan thrummed mutsen, sloffen, truien en joggingbroeken!

Written by

lilirious

Breifanaat, haakgek, vezelverslaafd.. meer van dat soort dingen :)