Welkom bij deel 2! Als het goed is heb je, je teen gebreid en ben je aangekomen bij het stuk waar je gaat meerderen voor je hiel. Als je daar nog niet bent, of als je het nog even wil nalezen, dan kan dat HIER.

Voordat we verder gaan wil ik je eerst verwijzen naar het patroon van Fleegle zelf. Let wel even op het volgende: ik gebruik alleen het hiel stukje voor mijn sokken basis. Voel je vrij om haar patroon te gebruiken, hij is ook heel leuk! Ik gebruik zelf ook de Elizabeth Zimmerman afhecht methode, en die zal ik ook in de volgende post toelichten met GIFs

We zijn aangekomen bij punt B en we gaan nu meerderen voor de hiel. Voor de Fleegle hiel plaatsen we een marker in het midden van één van de naalden. In dit voorbeeld hebben we 24 steken per naald, dus na 12 naalden plaats je een marker. De naald met de marker is nu de onderkant, en de naald zonder marker is de bovenkant van je sok. Je gaat alleen meerderen aan de onderkant, de bovenkant blijf je gewoon breien zoals hiervoor.

De Fleegle hiel bestaat uit twee stappen. De meerderingen en het vormen van de hiel.

De meerderingen bij de hiel zijn een klein beetje anders dan die bij de teen. Bij de teen wil je dat de meerderingen zo dicht mogelijk bij de rand gebeuren, bij de meerderingen van de hiel mag het iets minder. Je breit dus eerst 2 steken voor je een omslag maakt, en aan het eind brei je tot de laatste 2, maak je een omslag en brei je de laatste twee steken. De volgende toer is wel precies hetzelfde als bij bij DEEL 1 wordt uitgelegd.

Bij stap 2 gaan we de hiel vormen door middel van verkortte toeren en minderingen. Je breit als het ware de achterkant aan elkaar, maar daarover straks meer.

Als je naar het patroon van Fleegle zelf gaat kun je helemaal onderin een schema zien van het aantal steken dat je hebt en het aantal steken dat je moet meerderen. Ik zal het vanwege copyright niet hier neerzetten want het is haar patroon, maar je kunt er zelf naartoe om je eigen maat te bepalen. De linker kolom staat voor het totale aantal steken dat je voor je sok hebt (in ons geval 48), en de kolom rechts is hoeveel steken je totaal moet hebben links en rechts van de marker.

In ons geval zijn we begonnen met 24 steken, dus 12 steken aan weerszijde van de marker. We gaan meerderen tot er 23 steken zijn, dus er moeten 11 meerderingen gemaakt worden tot we er zijn. Dus vanaf punt B zijn er 11 toeren met meerderingen en 11 toeren die recht gebreid worden.

Als je dat goed hebt gedaan dan ziet je sok er uit zoals de foto hierboven. Aan de ene kant heb je gewoon 24 naalden, aan de andere kant heb je er 46

Nu ben je klaar voor de verkortte toeren en de minderingen. Op de foto hierboven zie je hoe de sok er na deze stap uit zal zien. Je ziet de meerderingen ontstaan, je ziet hoe de steken van de bovenste naald netjes over mijn voet lopen. Je kunt ook zien dat de steken in de hak een andere richting op lopen dan de steken aan de zijkant van de sok. Dit is het nut van verkortte toeren. We maken van een plat vlak een gebogen U vorm door de achterkant te breien waarbij we elke keer steken samen breien. Klinkt ingewikkeld, maar is heel simpel

Verkortte toeren heten zo omdat het geen volledige toeren zijn. Je breit niet van begin tot eind. Je breit tot een bepaald punt, dan keer je je werk om en ga je op de verkeerde kant verder. Ook als je rond breit draai je je werk om en ga je op de verkeerde kant verder. Daarom heet het een verkortte toer, omdat het een incomplete toer is. Voor de volgende stap gebruik je eigenlijk alleen de steken op de naald voor de zool.

Brei tot twee voorbei de marker, brei 2 steken samen, brei 1 steek, draai je werk om.

Haal de eerste steek averechts af en zet op je rechternaald, brei averechts tot twee voorbij de marker. Neem 2 steken één voor een van de naald af alsof je ze recht gaat breien. Zet ze weer terug op de linkernaald en brei ze averecht samen (je gaat hiervoor vanaf de achterkant in de beide lussen, en breit ze gedraaid averecht samen. Brei 1 averecht en keer je werk om.

Haal je eerste steek averechts af en zet op de rechter naald, brei nu tot de marker, haal de marker er uit en brei tot de laatste steek voor “het gat”. Brei de volgende steek en de laatste steek samen (zo dicht je het gat), brei 1 recht en keer je werk weer om.

Haal de eerste steek averecht af en zet hem op de rechternaald. Brei averecht tot het gat. Herhaal de stappen van de vorige toer, en keer je werk om.

Na twee toeren kun je zien hoe de minderingen en verkortte toeren werken. Je ziet dat de hiel de steken aan de zijkant “opeet” en er een lichte bolling komt in het werk. Deze manier van averecht samenbreien zorgt er weer voor dat je hak heel netjes symmetrisch wordt. Natuurlijk kun je ook gewoon samenbreien zoals je dat zelf wil. Als je merkt dat je dit lastig vindt zou ik vooral de makkelijke weg kiezen voor je eerste sok.

Brei zo door tot je alle steken hebt opgemaakt en ga dan weer in het rond verder. Let op: je houdt 2 steken meer over dan waar je mee begon. Je kunt ervoor kiezen deze steken ook te minderen, of je kunt gewoon doorbreien. Ik heb ze in mijn voorbeeld bij de eerste toer in het rond weer geminderd zodat ik een mooie 2×2 boordsteek kan doen aan het eind. Een persoonlijke voorkeur is om eerst een paar toeren te breien voordat ik begin met de boordsteek zodat er genoeg ruimte zit tussen de hiel en de ribbels.

Ik heb bij sok 1 gebreid tot ik bijna halverwege mijn bolletjes was, vervolgens heb ik vanuit de binnenkant van de bolletjes de andere uiteindes er uit gevist en heb ik sok 2 gebreid terwijl sok 1 er nog aan vast zat. Hoe ik dit heb gedaan kun je op de afbeelding hierboven zien. Het is makkelijker om eerst de draad aan de buitenkant te gebruiken, en bij de tweede sok de draad vanaf de binnenkant te nemen. Dan kan de draad van binnenuit afwikkelen en hoeft de bol niet te bewegen.

Als je klaar bent met sok 1 kun je proberen dit ook te doen. Een andere optie is om je sok te wegen en te kijken hoeveel het gewicht is van je resterende bolletjes. Ik heb ervoor gekozen het verloop in tegengestelde richting te doen zodat de beide boorden roze zouden worden. Je kunt er ook gewoon voor kiezen om de draad af te knippen en daarmee sok 2 op te zetten. De opties zijn eindeloos.

Volgende week zal ik laten zien hoe je het beste de boord elastisch kunt afkanten en hoe je de eindjes het beste kunt wegwerken!

Written by

lilirious

Breifanaat, haakgek, vezelverslaafd.. meer van dat soort dingen :)