Ik ben, zoals jullie misschien wel weten, iemand die graag zo min mogelijk stappen zet om het maximale te bereiken 😛 Een lui mens. Lieve mensen, ik ga geen mooie handgebreide kleertjes maken voor mijn kinderen als die niet gewoon in de washmachine kunnen. Enter Stone Washed..

Niet voor niets is deze post echt een ode aan de Scheepjes Stone Washed lijn. Ik word hier zo idioot blij van. Ik heb vroeger altijd gedacht dat ik nooit met katoen zou breien. Niet vanwege dom snobbisme, maar omdat ik, om het aardig te zeggen, nogal fragiele polsen heb voor mijn bouw. Ik kan gewoon niet te lang met materialen breien als er weinig/geen rek in zit. Ik heb ooit eens 3 weken gedaan over een muts (een MUTS) van linen omdat het gewoon zeer begon te doen 🙁

Toen was daar de Stone Washed. Als je goed hebt gekeken zie je dat de draad gepunnikt is, en de kleur (acrylpluis) is daar dan in geblazen tijdens het punniken. Hoewel het dus een katoenen draad is met een acrylkleurtje zit er dus gewoon rek in. En dat breit dus erg lekker! Haken trouwens ook, maar dat weten jullie wel 🙂

Ik ging (in september 2018 alweer, ik loop wat achter) op vakantie en nam een lekker project mee. The Brochan Sweater is echt een heel leuk patroon om te breien en behalve leuk is hij ook nog eens slim! Je kunt hem, zodra je peuter er bijna uitgegroeid is, langer maken door de zoomnaad los te maken. Hij wordt namelijk langer gemaakt en dan naar binnen dichtgezoomd. Meegroeiproject dus 🙂

Voor dit project heb ik een 4 bollen Scheepjes Stone Washed 831 in kleurstelling Axinite en 1 bol Scheepjes River Washed 958 in kleurstelling Tiber gebruikt. Het hele project is op pen 4 gebreid en valt lekker luchtig en soepel. Hoe vaker hij gebruikt en gewassen wordt, hoe warmer omdat het pluisje wat ‘voller’ wordt en hij de warmte zo lekker vasthoudt.

Omdat het een katoenen binnendraad is blijft hij wel lekker ademen, dus echt ideaal voor kleine kinderen. Bij mij thuis gaat hij zeker 2 – 3x per week in de wasmachine, en dus ook in de droger. Tot nu toe heeft hij dat keurig overleefd. Een waarschuwing: volgens het label moet je hem niet in de droger gooien maar ik doe dat wel zodat ik kan testen hoe het garen zich houdt. Hij wordt wat pluizig in de droger, maar ik heb zo’n groot pluis scheer apparaat en 1 of 2x per seizoen scheren en hij is weer helemaal gaaf.

Ik ben echt heel blij met het patroon, lekker in het rond breien, interessant patroontje dat makkelijk te volgen is en een mooie afwerking.

Ik heb er zelf voor gekozen geen veters in de col te doen, maar dat is meer omdat mijn zoon nogal actief is en ik bang ben dat hij ergens achter blijf haken. Het patroon is ook geschreven voor oudere kinderen, dan is het misschien wel een optie om er een veter door te halen voor in de winter.

Kijkend naar deze foto’s zie ik hoe snel hij alweer gegroeid is 🙂 Op de foto is het truitje eigenlijk iets te groot, maar nu is het precies zijn maat.

Ik heb ook wel veel geluk, want hij vindt het een leuk om te poseren voor foto’s, hij kan alleen niet altijd z’n lach inhouden als hij ‘stoer’ (boos) wil kijken voor de foto 😛

Zo is stilstaan natuurlijk ook heel moeilijk 😛 Op deze foto kan je (misschien niet heel duidelijk) de zoom kan open, waardoor het truitje 2-3 cm langer kan worden. Dit geldt ook voor de mouwen, zo kan je truitje toch weer een extra seizoen mee 🙂

Zo heeft een lui mens zijn toch grote voordelen: 1x breien, meerdere seizoenen mee 🙂 Dit is een techniek dat ik bij elk breiproject vanaf nu ga toepassen voor kinderen. Zo handig dit!

Tot zo ver mijn ode aan de Stone Washed. In totaal 5 bollen, dus (exclusief patroon) voor 17,50 een super gaaf truitje dat 2-3 winters mee kan, maar ook eigenijk de lente en herfst lang gedragen kan worden… en aangezien we in Nederland wonen en de zomer van 2018 waarschijnlijk wel een uitzondering was: ook in de zomer 🙂

Written by

lilirious

Breifanaat, haakgek, vezelverslaafd.. meer van dat soort dingen :)