In deze laatste post zullen we het gaan hebben over het minderen en over het afwerken van de muts. Om nog even terug te lezen vind je hier deel 1 en deel 2 van deze reeks. Daar vind je de opzet en het stukje kleurwerk terug. In deze post gaan we de muts afronden. We gaan minderen, eindjes inweven en een pompon maken voor er op.

Aan het begin van deze reeks hebben we het er over gehad dat we de magic loop methode gaan gebruiken. Tot nu toe is alles wat is uitgelegd ook mogelijk geweest op een korte rondbreinaald van 40cm. Bij het minderen wordt de omtrek steeds kleiner waardoor het niet meer mogelijk wordt in het rond te breien. Dus ook als je tot nu toe alles op een korte naald hebt gedaan is het nu handig over te stappen naar de magic loop methode.

Er zijn meerdere manieren om steken samen te breien. Voor een muts maakt het op zich niet uit welke je kiest, als je maar elke keer dezelfde kiest en hem op de goede plaats samenbreit. Zoals je op de foto hierboven kunt zien leunt onze methode naar rechts. De methode van samenbreien zorgt ervoor dat de linker steek (van de twee die je samen breit) boven de andere steek komt te liggen.

Je kunt er voor kiezen de minderingen te plaatsen waar je wil, maar voor dit patroon is er een tel tekening gemaakt dat je kunt volgen. Je breit één toer met minderingen en daarna doe je één toer recht breien. Dit wissel je af tot je 8 steken over hebt. Dan knip je je draad af tot je ongeveer 15 cm over hebt en rijg je de draad door de rest van je steken.

Even goed aantrekken en inweven aan de binnenkant. Bij het inweven is het belangrijk dat je niet een dikke knoop maakt en hem meteen afknipt. Door wassen en dragen is het mogelijk dat de knoop los gaat en je niet genoeg lengte over hebt om hem weer dicht te krijgen. Het beste is eigenlijk om niet perse een knoop te maken, maar om hem door de bestaande steken mee te rijgen.

Een van mijn favoriete manieren om in te weven via de achterkant is zoals op het gifje hierboven. Van onder of boven maakt op zich niet uit, maar je kunt eigenlijk als je naar de achterkant kijkt, de steken al zien zitten. Je pakt over twee rijen de horizontale streep van kolom 1 en de kolom er naast (dus schuin naar rechtsboven zoals in het filmpje), dan ga je hetzelfde doen maar dan naar beneden toe. Dus je pakt van boven naar beneden de horizontale steek en de horizontale steek er links onder van. Dan ga je dit nog een of twee keer herhalen. Als je de muts aan het eind een beetje uitrekt zie je de ingeweven draad niet eens meer terug. Tip: doe dit niet bij de contrast kleuren want dit ga je geheid zien aan de goede kant van het werk! Afknippen en door met de volgende stap!

Goed je hebt alles ingeweven en je wil toch een cute pomponnetje op de babymuts, wat doe je dan als je niet zo’n “pompom maker” hebt liggen..? Eigenlijk is een pompon maken veel makkelijker dan je denkt. Je hoeft niet te knippen en te plakken met karton (zo heb ik het vroeger geleerd) en je hebt eigenlijk alle tools al wel liggen. Hulpstuk 1: je hand, hulpstuk 2 een schaar!

Ik heb geprobeerd hier een gifje van te maken maar het werd alleen maar omslachtig. Je wikkelt de draad om je 4 vingers van je hand (of gewoon je hand) tot je een lekker dik pak hebt. Hoe dikker je het maakt hoe voller je pompon. Je kunt hier zelf even uitproberen wat je fijn vindt, maar zo ziet de mijne er uit. Als je klaar bent, haal je je hand er uit en druk je hem plat. In het midden wikkel je een paar keer een ander draadje en knoop je deze goed vast. Goed strak aantrekken want deze draad zorgt ervoor dat alles bij elkaar blijft. Maak je hem te los dan kun je de draadjes uit je pompon trekken. Zorg ervoor dat je een langer draadje overlaat zodat je hem er goed op kunt naaien zo.

Nu draaien we hem om en knippen we de lussen door. Zo leuk dit stuk!

Als je de draden allemaal hebt doorgeknipt ziet je pomponnetje er een beetje zielig uit. Sommige draden zijn heel lang, sommige zijn heel kort en het ziet er allemaal een beetje zielig uit. Nu zetten we onze kappers pet op en knippen we ons bolletje rond. Een tip hierbij is dat je eerst alleen de uitschieters afknipt. Pas alles een beetje aan, aan de middellange draadjes. Er zullen een paar kortere zijn, maar dat is niet zo erg, niet alles hoeft perse even lang. De uitschieters moet je wel even bijknippen want dat valt op.

Als je kijkt naar de stukjes die ik afknip (zoals op het gifje hierboven), zie je dat ik eigenlijk alleen maar hele kleine stukjes afknip en dat ik hem steeds rond draai.

Aan het eind ziet je pomponnetje er ongeveer zo uit. Vrolijk, bol en ongeveer rond. Ik vind het zelf leuk om meerkleurige pompons te maken, vooral als er meerdere kleuren zijn gebruikt in het mutsje. Je kunt er ook voor kiezen om 2 pomponnetjes te maken voor het baby mutsje en ze er op te zetten alsof het oortjes zijn.

Het pomponnetje bevestig je als volgt, je haalt de lange draad (die je dus echt niet moet afknippen want anders kun je hem niet meer vast zetten), door de muts (ik doe hem zelf altijd gewoon door de laatste steken die je net hebt aangetrokken, maar hij mag waar jij hem wil hebben), je moet hem niet al te strak aantrekken maar wel strak genoeg dat hij niet los hangt. Dit is even een beetje uitproberen. Dan rijg ik (aan de binnenkant van de muts) de draad nog een paar keer rond en daarna ga ik inweven. Zo maak je de aansluiting tussen muts en pompon net wat steviger dan als je hem meteen inweeft.

Nu moet je hem nog even wassen en laten drogen. Dit is het moment om even te kijken of er nog steken los zitten of te strak zitten. Bij het wassen kun je een hoop aanpassen door een beetje aan die steken te trekken of te duwen.

Hopelijk heb je iets aan deze reeks gehad. Het patroon van de muts is via DEZE link te koop. Je kunt zelf kiezen of je hem digitaal wilt kopen via Ravelry, of dat je hem als geprinte variant wil hebben via de webshop!

Written by

lilirious

Breifanaat, haakgek, vezelverslaafd.. meer van dat soort dingen :)